Peynirde Domuz Enzimi İddası

Günlük yaşamın vazgeçilmez ürünlerinden biri olan peynir üretiminde kullanılan yerli mayalarda domuz enzimli maddelerin kullandığının tespit edilmesinden sonra gözler peynirci esnafına çevrildi.

Türkiye’de kullanılan peynir maya ve enzimlerinin ithal edildiği ve bu yolla yurda sokulan domuz veya helal usulle kesim yapılmamış hayvanların şirdeninden yapılmış maya ve enzimlerin peynir yapımında kullanıldığı ortaya çıktı.

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Sami Eren, böyle bir duyumu kendisinin de aldığını ancak net bir sonuca rastlamadığını söyledi. Mayaların içine konulan katkı maddesinin bir çoğunun yurt dışından geldiğini ifade eden Eren, domuzdan yapılan katkı maddesinin bulunduğunu, ancak bu maddenin Türkiye’ye getirilmediğini kaydetti. Eren, “Yurt dışından getirdiğimiz bir çok katkı maddesi var, ama içinde ne olduğunu ben de tam olarak bilmiyorum” dedi.

GAZÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevim Kaya ise, mayanın bir çok laboratuarda incelenebileceğini kaydetti. Kaya, mayanın içine “rennin” denilen bir katkı maddesi konulduğunu belirterek, bu maddenin geviş getiren ve yavrusu olan hayvanlardan elde edildiğini söyledi. Türkiye’de Pınar ile Tikvesli şirketlerinin maya üretiminde önde birer kuruluş olduğunu dile getiren Kaya, bu firmaların kendi mayalarını kendilerinin ürettiğini bildirdi. Kendi peynir yapımında da bu firmanın mamüllerini kullandığını belirten Sevim Kaya, maya yapımında kullanılan “rennin” maddesinin GAZÜ laboratuarının yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğü laboratuarı ile TUBİTAK laboratuarında incelenebileceğini vurguladı.

Gaziantep Peynirciler Oda Başkanı Haci Kaplan, hiç bir odada yeterli denetimin yapılmadığını söyledi. Yaklaşık bir hafta önce Tarım İl Müdürlüğü’nden görevlilerin birkaç peynirci esnafının adresini alarak gittiklerini ifade eden Kaplan, bu görevlilerin daha sonra ne yaptıklarını bilmediğini kaydetti. Kendilerine gelen peynirlerin içerisinde nelerin olduğunu çok iyi derecede bilmediklerini açıklayan Kaplan, hiç bir imalatçı firmanın dürüst davranmadığını ileri sürdü. Mayalanma işlemlerindeki denetimsizlikten kaynaklanan sıkıntının boyutlarının doğurabileceği tehlikeyi fark etmenin mümkün olmadığını belirten Kaplan, “Ben bir peynir imalatçısı ile konuşuyorum. Benim mayam en kaliteli diyor. Oysaki o firmanın mayası denetim ve kontrollerde sağlıksız çıkıyor. Hiç kimse benim mayam kötü demiyor. Peki bu kötü peynir nereden çıkıyor o zaman?” diye konuştu.

Gaziantep’te piyasalarda ortalama 300 ile 500 arasında peynir satan esnafın bulunduğunu, bunun kontrolünü yapmanın zor olduğunu vurgulayan Hacı Kaplan, odaya kayıtlı 105 peynirci esnafının, sicilsiz çalışanlar ile birlikte 150 dolayında peynircinin bulunmasına rağmen, piyasalarda 500’e yakın esnafın peynircilik yaptığına işaret etti.

Konuyla ilgili internet sitelerinde yayınlanan haberlerde, “Türkiye’de ithal edilen peynir mayalarının kökeni açısından analiz edilmediği ve bu analizleri yapabilecek laboratuarların bulunmadığı ortaya çıktığı, yılda 2 bin ton peynir mayası ithal eden Türkiye’nin bugüne kadar herhangi bir kurumun görevlendirilmemesi uzmanlar tarafından ‘Skandal’ olarak değerlendirildiği” yorumlarına yer verilmişti.

Diğer yandan İTÜ öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Ercüment Özer de, “Türk halkının yıllarca peynir yerken farkında olmadan domuzdan elde edilmiş mayaları tükettiğini” ifade edip, ithal edilen her gıdanın titizlikle denetlenmesi gerektiğinini altını çizmişti.

http://www.zaman.com.tr/sehir_peynirde-domuz-enzimi-iddiasi_150926.html

Ahmet  Özdemir’in 9 Mart 2005  Tarihli Zaman  Gazatesindeki yazısından alıntıdır.

 

Rumeli maya doğal şirden mayası en küçük ambalajımız 1/2kg (500-gr’lık) plastik şişelerde olup fiyatı
kargo dahil 100.00-TL’dir.

Fabrikamız ve satış yerimiz İstanbul’dadır,ancak Türkiye’nin her

yerine anlaşmalı olduğumuz aras kargo aracılığı ile gönderim
yapmaktayız.

Perakende sipariş sevkiyat günü pazartesi günüdür.Pazartesi gün içerisinde saat 14.00′e kadar vereceğiniz siparişleriniz aynı gün kargoya teslim edilir.

Siparişinizi Whats App  üzerindenwhatsapp-hero  0 532 212 09 15 numaralı hattımıza  mesaj olarak da iletebilirsiniz.

Pazartesi gün içerisinde saat 14.00′e kadar vereceğiniz siparişleriniz aynı
gün kargoya teslim edilir.Ulaşım süresi yakın mesafe için 1 iş günü,en uzak mesafe için 2-3 iş günüdür.

Ürün bedeli kargo dahil 100.00-TL’dir.

Siparişiniz size ulaştığında ürün bedelini kapıda tahsilatlı nakit ödeme şeklinde anlaşmamız olan  aras kargo yetkilisine yaptığınız takdirde peynir mayanızı teslim alabilirsiniz.

İletişim bilgilerinizi(adres,sabit tel- gsm numaranızı)eksiksiz olarak
belirtirseniz herhangi bir aksama yaşanmadan siparişiniz hızlı bir
şekilde adresinize teslim edilecektir..

Buzdolabında 2-4′C derece aralığında muhafaza edildiği
takdirde üretim tarihinden itibaren 1 yıldan fazla  tazeliğini korur ve
aktivitesini kaybetmez.Kullanım ve saklama koşulları ile ilgili detaylar
ambalaj üzerinde belirtilmiştir.

Comments are closed.