Peynirde Domuz Enzimi İddası
Günlük yaşamın vazgeçilmez ürünlerinden biri olan peynir üretiminde kullanılan yerli mayalarda domuz enzimli maddelerin kullandığının tespit edilmesinden sonra gözler peynirci esnafına çevrildi.
Türkiyede kullanılan peynir maya ve enzimlerinin ithal edildiği ve bu yolla yurda sokulan domuz veya helal usulle kesim yapılmamış hayvanların şirdeninden yapılmış maya ve enzimlerin peynir yapımında kullanıldığı ortaya çıktı.
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Sami Eren, böyle bir duyumu kendisinin de aldığını ancak net bir sonuca rastlamadığını söyledi. Mayaların içine konulan katkı maddesinin bir çoğunun yurt dışından geldiğini ifade eden Eren, domuzdan yapılan katkı maddesinin bulunduğunu, ancak bu maddenin Türkiyeye getirilmediğini kaydetti. Eren, Yurt dışından getirdiğimiz bir çok katkı maddesi var, ama içinde ne olduğunu ben de tam olarak bilmiyorum dedi.
GAZÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevim Kaya ise, mayanın bir çok laboratuarda incelenebileceğini kaydetti. Kaya, mayanın içine rennin denilen bir katkı maddesi konulduğunu belirterek, bu maddenin geviş getiren ve yavrusu olan hayvanlardan elde edildiğini söyledi. Türkiyede Pınar ile Tikvesli şirketlerinin maya üretiminde önde birer kuruluş olduğunu dile getiren Kaya, bu firmaların kendi mayalarını kendilerinin ürettiğini bildirdi. Kendi peynir yapımında da bu firmanın mamüllerini kullandığını belirten Sevim Kaya, maya yapımında kullanılan rennin maddesinin GAZÜ laboratuarının yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğü laboratuarı ile TUBİTAK laboratuarında incelenebileceğini vurguladı.
Gaziantep Peynirciler Oda Başkanı Haci Kaplan, hiç bir odada yeterli denetimin yapılmadığını söyledi. Yaklaşık bir hafta önce Tarım İl Müdürlüğünden görevlilerin birkaç peynirci esnafının adresini alarak gittiklerini ifade eden Kaplan, bu görevlilerin daha sonra ne yaptıklarını bilmediğini kaydetti. Kendilerine gelen peynirlerin içerisinde nelerin olduğunu çok iyi derecede bilmediklerini açıklayan Kaplan, hiç bir imalatçı firmanın dürüst davranmadığını ileri sürdü. Mayalanma işlemlerindeki denetimsizlikten kaynaklanan sıkıntının boyutlarının doğurabileceği tehlikeyi fark etmenin mümkün olmadığını belirten Kaplan, Ben bir peynir imalatçısı ile konuşuyorum. Benim mayam en kaliteli diyor. Oysaki o firmanın mayası denetim ve kontrollerde sağlıksız çıkıyor. Hiç kimse benim mayam kötü demiyor. Peki bu kötü peynir nereden çıkıyor o zaman? diye konuştu.
Gaziantepte piyasalarda ortalama 300 ile 500 arasında peynir satan esnafın bulunduğunu, bunun kontrolünü yapmanın zor olduğunu vurgulayan Hacı Kaplan, odaya kayıtlı 105 peynirci esnafının, sicilsiz çalışanlar ile birlikte 150 dolayında peynircinin bulunmasına rağmen, piyasalarda 500e yakın esnafın peynircilik yaptığına işaret etti.
Konuyla ilgili internet sitelerinde yayınlanan haberlerde, Türkiyede ithal edilen peynir mayalarının kökeni açısından analiz edilmediği ve bu analizleri yapabilecek laboratuarların bulunmadığı ortaya çıktığı, yılda 2 bin ton peynir mayası ithal eden Türkiyenin bugüne kadar herhangi bir kurumun görevlendirilmemesi uzmanlar tarafından Skandal olarak değerlendirildiği yorumlarına yer verilmişti.
Diğer yandan İTÜ öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Ercüment Özer de, Türk halkının yıllarca peynir yerken farkında olmadan domuzdan elde edilmiş mayaları tükettiğini ifade edip, ithal edilen her gıdanın titizlikle denetlenmesi gerektiğinini altını çizmişti.
http://www.zaman.com.tr/sehir_peynirde-domuz-enzimi-iddiasi_150926.html
Ahmet Özdemir’in 9 Mart 2005 Tarihli Zaman Gazatesindeki yazısından alıntıdır.
Rumeli Şirden Maya Ambalaj Durumu
Rumeli Maya Doğal Şirden Mayası (Rennet) Helal sertifikasına sahip Balıkesir Susurluk Dört Mevsim Et Entegre Tesislerinde İslami usullere göre kesilen kuzu şirdenlerinden üretilmektedir.
Tamamıyla naturel şirdenlerden organik olarak hazırlanan Rumeli Peynir Mayası, üretiminde asitborik, sitrik asit, timol, kültür, renklendirici boya, tatlandırıcı kullanılmamaktadır, ayrıca mikrobiyel kaynaklı pıhtılaştırıcı enzimleri ve alerjen madde içermez.
Fabrikamız ve satış yerimiz Kocaeli’dedir, ancak Türkiye’nin her yerine anlaşmalı olduğumuz aras kargo aracılığı ile gönderim yapmaktayız.
Siparişinizi Whats App üzerinden sms olarak 0 532 212 09 15 numaralı sipariş ve danışma hattımıza mesaj olarak da iletebilirsiniz.
En küçük ambalajımız;
1/2kg (500gr’lık) plastik şişelerde sıvı olup fiyatı kargo dahil 1.100-tl’dir.
6 kg lık bidonlarda kargo dahil 8.750-tl’dir.
2°C – 8 °C aralığındaki sıcaklıkta hijyenik şartlarda karanlık buzdolabında muhafaza ediniz. Dış ortamda direkt güneş ışığına ve sıcaklığa kesinlikle maruz bırakmayınız. Belirtilen şartlarda saklandığı taktirde önerilen raf ömrü (2 yıl) boyunca aktivitesini kaybetmez ve tazeliğini tavsiye edilen tüketim tarihine kadar korur. Ayrıca orjinal ambalajındaki peynir mayasını her kullanımdan sonra kapağını iyice kapatıp dış etkenlerden (sıcaklık, bakteri, mikroorganizma bulaşması vb..) koruyup soğuk ve karanlık ortamda muhafaza edilmesi önemle tavsiye edilir.
Bu miktar maya ile 4,500kg sütü mayalayıp ortalama 450kg peynir üretebilirsiniz.
Peynir yapımı ile ilgili detaylara aşağıdaki linkleri tıklayarak da ulaşabilirsiniz.
(Bazı iş ortaklarımızdan aygın süt, doğal besinler-elif candar, fermente mutfağım, süt rüyası)
http://www.aygingurme.com/urun-sirden-peynir-mayasi-100ml-460
www.sutruyasi.com/product/sirden-maya-100-ml/
www.dogalbesinler.com/Sirden-Maya-65-Gr,PR-113.html
Ayrıca aşağıdaki videolardan da şirden maya ile peynir yapımını izleyebilirsiniz.
www.youtube.com/watch?v=tGMGL4_JZEk
www.youtube.com/watch?v=Fl8kjWsW6C8
www.youtube.com/watch?v=aZ2djpTnTL4
www.youtube.com/watch?v=nUQmrCKZcNg
Perakende sipariş sevkiyat günü pazartesi günüdür. Pazartesi gün içerisinde saat 14.00’e kadar vereceğiniz siparişleriniz aynı gün kargoya teslim edilir.
Ulaşım süresi yakın mesafe için 1 iş günü, uzak mesafe için 2-3 iş günüdür.
Siparişiniz size ulaştığında ürün bedelini kapıda tahsilatlı nakit ödeme şeklinde anlaşmamız olan aras kargo yetkilisine yaptığınız takdirde peynir mayanızı teslim alabilirsiniz.
İletişim bilgilerinizi (adres -gsm numaranızı ) eksiksiz olarak belirtirseniz herhangi bir aksama yaşanmadan siparişiniz hızlı bir şekilde adresinize teslim edilecektir.
Kargo takibini ise siparişiniz gönderildiğinde size görsel mesaj olarak iletilen barkod üzerinde ki takip numarasını aşağıda ki linke girip yapabilirsiniz.
www.araskargo.com.tr/trmobile/index.aspx
Aras kargo şubelerine aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz.
https://www.araskargo.com.tr/trmobile/contact_aras_subeler.aspx.